Kilka słów o książce Doradca Smaku

2016-11-08

Na rynku polskich książek kulinarnych mało jest pozycji, które pomagałyby we własnoręcznym eksperymentowaniu w kuchni. Szkoda, bo często się wydaje, że twórcy takich książek nie wierzą w kreatywność swoich Czytelników...


Doradca Smaku - książka dla kreatywnych

Pozycja kulinarna Doradca Smaku, napisana przez sympatycznego Francuza Michela Morana, jest książką, która wyłamuje się z tego trendu. Dlaczego? Ponieważ pozwala Czytelnikowi eksperymentować i doświadczać nowych smaków i zapachów w jego własnej kuchni.


Książka kucharska dla bardziej wymagających?

Można śmiało powiedzieć, że książka Morana jest więc czymś na kształt książki kucharskiej dla wymagających. I nie chodzi o to, że pojawiające się tu przepisy charakteryzują się jakimś niesamowitym stopniem trudności. Chodzi raczej o to, że nie każdy przecież "domowy kucharz" musi być pasjonatem samodzielnej, kreatywnej kuchni.


Umiejętność stawiania sobie kolejnych kulinarnych wymagań to z pewnością to, czego wielu "domowych kucharzy" gotujących "bo tak trzeba" nie posiada. A może by tak rozbudzić w społeczeństwie miłość do kulinariów? Przecież jesteśmy krajem, który ma bardzo bogate i specyficzne tradycje kulinarne...


Wystarczy tylko spróbować!